English

ЮГО ВУТЕН
ПОЧЕТЕН КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ
В БЕЛГИЯ

bulgariabelgium

Адреси и седалище за контакти:

HUGO VOETEN
17-19 HAZENHOUT
2440 GEEL
BELGIQUE
Tel: 003214580364
Fax: 003214584472
e-mail: hugo.voeten@skynet.be

Биография на Юго Вутен

Юго Вутен е роден на 2.03.1940г. в с. Беерс, провинция Антверпен, Белгия в семейството на търговци. Той започва собствен бизнес със супермаркети CASH FRESH през 1968г. след двегодишно специализирано обучение в гр. NEUWID am RHEIN – Германия.

До 2005 година той развива верига от 43 супермаркети на територията на Белгия, след което той продава своя бизнес на супермаркети DELHAIZE – Белгия.

Юго Вутен е колекционер на съвременно изкуство от 1970г. Колекцията си започва с фламандската школа и автори като – PERMEKE, DE SAEDELEER, ENSOR, TIJTGAT, SPILLIAERT и други. Постепенно тя се превръща в международна колекция с голямо значение с присъствието на автори като: CHRISTO, VOLTI, RODIN, MAILLOL, GIACOMETTI, DALI, ANISH KAPOOR, WIM DELVOY, PANAMARENKO, ARNO BREKER и др. В колекцията присъстват и много български автори – скулптури и художници като Светлин Русев, Емил Попов, Валентин Старчев, Павел Койчев, Величко Минеков, Крум Дамянов, Станислав Памукчиев, Милко Божков, Свилен Блажев и други.

Юго Вутен е награден от Президента на Република България с орден “Стара Планина” I степен, с отличието “Златна Лаврова Клонка” на Външно министерство, той е и Доктор Хонорис Кауза на Художествената академия – гр. София. Почетен гражданин на град София, член на Бюрото на Международна Фондация “Св.Св. Кирил и Методий” гр. София.От 2009 година Юго Вутен е Почетен консул на България в Кралство Белгия, за провинциите Antwerpen, Limburg, West-Vlanderen и Vlams-Brabant.